irena_1:
a)
|x−y|−y=2
y+2=|x−y|
1)
Dla x−y ≥0, czyli
y ≤ x
y+2=x−y
2x=x−2
2)
Dla x−y<0, czyli
y>x
y+2=y−x
x=−2
Narysuj prostą y=x
| | 1 | |
Narysuj część prostej o równaniu y= |
| x−1 będącą poniżej prostej y=x − półprosta o początku |
| | 2 | |
w punkcie (−2, −2), przechodząca przez punkt (2, 0)
Narysuj część prostej o równaniu x=−2 będącą powyżej prostej y=x − półprosta o początku w
punkcie (−2, −2), przechodząca przez punkt (−2, 0)
Suma tych półprostych (razem ze wspólnym początkiem) to ilustracja zbioru rozwiązań tego
równania