kula
Turek: W kulę o promienu 9 wpisano stożek o kącie rozwarcia 90 stopni, oblicz objetosc i pole
powierzchni calkowitej stozka
6 sie 21:24
Turek: mam pomysł na rozwiązanie tego zadania ale nie wiem czy tak można
tzn narysowac przekrój osiowy poprowadzic średnice i policzyc z funkcji tryg.
6 sie 21:26
arcus:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym , z tego wynika,że
podstawa stożka jest kołem wielkim kuli
czyli r
st = R
kuli i h
st= R
kuli
to tworząca stożka l ma długość równą przekatnej kwadratu o boku R
l= R
√2
teraz juz tylko podstawić do odpowiednich wzorów.
Czy dobrze myślę? niech ktoś potwierdzi
6 sie 21:52
evil_woodworm: dobrze
6 sie 21:54
arcus:
6 sie 21:56
IdaSz: Bardzo dobrze

Po obliczeniach wyszło:
V=243π
P
pc= 81π+81
√2π
6 sie 22:00
arcus:
Ja bym zapisał dokładniej.
V= 243π [j
3]
P
c= 81π(1+
√2) [j
2]
6 sie 22:03
IdaSz: Ja zakładam , że takie rzeczy się wie, dlatego nie piszę
6 sie 22:11