Całka
Honn: obliczyc calkę
arctg(x+5)
20 lut 01:46
Andrzej: Ja bym zrobił przez częsci
u = arctg(x+5)
v' = 1
v = x
Pózniej robisz tak
u*v − ∫ u' * v
20 lut 09:12
huehuehue: albo tak
| | 1 | |
∫arctg(x+5)dx= t=x+5 dt=dx = ∫arctgtdt= u=arctg u'= |
| v'=1 v=t= tarctgt − |
| | 1+t2 | |
| | t | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt = tarctgt − |
| ln|1+t2|+C = (x+5)arctg(x+5) − |
| ln|1+(x+5)2|+C |
| | 1+t2 | | 2 | | 2 | |
20 lut 09:30
Honn: dzieki
20 lut 11:00
Honn: pytanie skad się wzieło 1/2ln I1+t2I
20 lut 13:50
huehuehue: | | t | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt= u=1+t2 |
| du=tdt=∫ |
| du |
| | 1+t2 | | 2 | | u | |
20 lut 14:02
huehuehue: 1/2 na koncu przed calka jeszcze
20 lut 14:03
Honn: dzieki juz rozumiem

nie zauwazyłam ze tam musi być kolejne podstawienie
20 lut 14:33