zadania
zadanie: Rozwiąż równanie 2sin
2x− 2sin
2xcos x = 1 − cos x w przedziale ⟨0,2π ⟩
2sin
2x(1−cosx)=1−cosx moge to podzielic przez 1−cosx
20 lut 01:00
irena_1:
2sin
2x−2sin
2x cosx=1−cosx
2sin
2x(1−cosx)−(1−cosx)=0
(1−cosx)(2sin
2x−1)=0
| | √2 | | √2 | |
cosx=1 lub sinx= |
| lub sinx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
x= |
| +kπ lub x= |
| +k* |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
20 lut 07:47
Janek191:
Skąd się wzięło x = π/2 + k π ?
cos x = 1 ⇔ x = 2π *k , k − liczba całkowita
20 lut 08:59
irena_1: Moja pomyłka. Przepraszam
Powinno być, oczywiście:
cosx=1
x=2kπ
20 lut 09:17
Janek191:
I trzeba wypisać rozwiązania należące do podanego przedziału .
Nie wiadomo czy otwartego, czy domkniętego.
20 lut 10:13