matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadania
zadanie:
kat α jest ostry i tgα=2 i cos tam trzeba obliczyc mam pytanie co nam daje informacja ze kat α jest ostry?
20 lut 00:52
irena_1:
Jeśli w zadaniu masz podane, że kąt jest ostry, oznacza to, że wartości wszystkich funkcji tego kąta są liczbami dodatnimi.
sinα
tgα=2=
cosα
sinα=2cosα Z jedynki trygonometrycznej: sin
2
α+cos
2
α=1 4cos
2
α+cos
2
α=1 5cos
2
α=1
1
cos
2
α=
5
√
5
cosα=
5
20 lut 07:56