Oblicz pole obszaru między krzywymi
Honn: Oblicz pole obszaru między krzywymi
4x2− 9y+18=0
2x2 − 9y+36=0
W odpowiedzi jest 8
19 lut 23:03
MQ:
1. Liczysz, dla jakich x−ów te krzywe się przecinają.
2. Sprawdzasz, która krzywa w zakresie pomiędzy tymi x−ami leży niżej.
3. Całkujesz w tym zakresie (funkcja większa (x) − funkcja mniejsza (x))
19 lut 23:13
Mila:

| | 4 | |
4x2− 9y+18=0⇔4x2+18=9y⇔y= |
| x2+2 |
| | 9 | |
| | 2 | |
2x2 − 9y+36=0⇔2x2+36=9y⇔y= |
| x2+4 |
| | 9 | |
granice całkowania
4x
2+18=2x
2+36
2x
2=18
x
2=9
x=3 lu x=−3
| | 2 | | 4 | | −2 | |
−3∫3( |
| x2+4−( |
| x2+2)))dx=−3∫3( |
| x2+2)dx |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
podstaw i oblicz
19 lut 23:19
Mila: ?
19 lut 23:37
Mila: Nie trzeba wchodzić do postu alm.
19 lut 23:37