powierzchnia boczna stożka
123:

Witam serdecznie
Gdzieś czuje że się machnełem w zadanku , o to jego treśc
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o polu 18. Oblicz pole powierzchni bocznej
tego stożka
l− tworząca = a
2r = a
72=a
2√3 //
√3
24
√3=a
2
a=3
√24
a=6
√6
Pb=πrl
Pb=3
√6π*6
√6
Pb=108π
Mógłby ktoś rzucic okiem na to?.Wiem że zadanie nie jest trudne , ale robie często głupie błedy
a nie mam odpowiedzi do tego zadania.
IdaSz: Witam 123,
Dzielnie poradziłeś/aś sobie do momentu a
2=24
√3, później są błędy w rachunkach.
Tutaj nie musimy wprowadzać zmiennej a, po prostu wiemy, że jest to tworząca l, wówczas wzór na
pole tr.równobocznego to po prostu
i l
2= 24
√3, zatem l=
√24√3
| | l | | 1 | |
trzeba jeszcze zauważyć, że promień r= |
| , zatem r= |
| *√24√3 |
| | 2 | | 2 | |
Przechodzimy do wzoru na powierzchnię boczną stożka:
Mamy P
b=π*r*l
P
b= 12
√3π
Odp. Pole powierzchni bocznej stożka wynosi 12
√3π (jednostek kwadratowych).