ratujcie!
klaudoa02543: samolot wystartował z punktu A na ziemi .po 18 sekundach był juz 900m wyzej nad punktem B na
ziemi oddalonym o 4km od punktu A z jają przyblizoną średnią prendkoscią w km na godzine
leciał samolot ? ? :<
19 lut 22:36
maugo: Rysuję trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej AB i wierzchołku C przy kącie prostym.
z A do C jest 4000m, z C do B 900m
Z Tw. Pitagorasa mamy, że |AB|=4100m
Czyli w 18s przeleciał 4100m
| 4100m | | 4100 | | | | km | | km | |
| = |
| x |
| = 41x20 |
| = 810 |
| |
| 18s | | 18 | | | | h | | h | |
3 kwi 12:28