funkcja
kr765: Liczbą, która nie należy do zbioru wartości funkcji f(x)= 2x−5+10 jest. odp: to 10
Jak to obliczyć, nie mając odpowiedzi?
19 lut 22:35
MQ: Asymptota pozioma
19 lut 22:37
kr765: thx
19 lut 22:38
Krzysiek: Jest to wzor funkcji homograficznej w postaci kanonicznej i to +10 informuje nas ze asymptota
pozioma funkcji ma rownanie y=10 . zbior wartosci funkcji odczytujemy na osi OY
tak na marginesie asymptota pionowa ma rownanie x=5 wiec dziedzina tej funkcji jest zbior
liczb R \5
Wykres tej funkcji narysujes tak
| | 2 | |
1 rysujesz hiperbole y= |
|
|
| | x | |
| | 2 | |
2. Przesuwasz ja o 5 jednostek w prawo Otrzymujesz wykres y= |
|
|
| | x−5 | |
| | 2 | | 2 | |
3. Przesuwasz wykres y+ |
| o 10 jednostek do gory i masz wykres y= |
| +10
|
| | x−5 | | x−5 | |
Narysuj asymptoty i teraz mozesz pieknie widac ze 10 nie nalezy do zbioru wartosci dunkcji .
19 lut 22:49
PW: Bez rysowania i bez wiedzy o asymptotach też można rozwiązać (jak dziecko ze szkoły
podstawowej).
Ułamek
nie może przyjmować wartości 0, bo licznik się nie zeruje, a więc badana funkcja na pewno nie
przyjmie wartości 10.
Jeszcze tylko pokazać, że ułamek ten przyjmuje dowolne wartości oprócz zera rozwiązując
równanie
(no, to może gimnazjum).
19 lut 23:08
Mila: Możesz zrobić tak. ( oczywiście łatwiej jest, tak jak podaje Krzysiek)
w ∊zbioru wartości⇔ istnieje x dla ktorego
szukamy tego x
(w−10)(x−5)=2
w*x−5w−10x+50=2
wx−10x=2+5w−50
x(w−10)=2+5w−50
| | 2+5w−50 | |
x= |
| ale tylko wtedy gdy w≠10 |
| | w−10 | |
funkcja nie przyjmie wartości10.
19 lut 23:31