Wykaż, że ciag an jest montoniczny
bezendu:
| | n2+3n+1 | |
Wychodzi mi |
| |
| | (n+1)(n+2) | |
I teraz pytanie czy wystarczy taki komentarz : n∍ należy do N ?
19 lut 22:25
irena_1:
Trzeba pokazać, że dla każdej naturalnej liczby n licznik jest dodatni (bo mianownik− to
oczywiste)
n
2+3n+1>0
Δ=9−4=5
| | −3−√5 | | −3+√5 | |
n1= |
| <0 lub n2= |
| <0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3+√5 | | √5−3 | |
n ∊ (−∞; − |
| ) ∪ ( |
| ; ∞) |
| | 2 | | 2 | |
n ∊ N
+
n ≥ 1
Dla każdej naturalnej liczby n licznik ma wartość dodatnią.
20 lut 08:17
Janek191:
Do Ireny1
Nie trzeba liczyć Δ itp. bo kwadrat liczby naturalnej jest liczbą dodatnią, iloczyn dwóch
liczb
naturalnych 3 n jest liczbą dodatnią i suma trzech liczb naturalnych jest liczbą dodatnią.
Nawet , gdyby przyjąć n = 0 , to i tak n2 + 3n + 1 > 0
20 lut 08:52
irena_1: Tak, ale to też trzeba by zapisać. Na egzaminie chyba nie wystarczy zapisać tylko, że n ∊ N+.
Chodzi o to, że trzeba uzasadnić, dlaczego różnica jest dodatnia dla każdej liczby n.
20 lut 09:20