olgaaa: oblisz pole trapezu, mając dane długości podstaw a i b oraz długości ramion c i d.
a) a=15 b=9 c=5 d=5
b) a=44 b=16 c=17 d=25
c)a=11 b=6 c=12 d=13
bardzo prosze o pomoc
9 wrz 18:05
Kasia: a)
narysuj trapez - zaznacz wysokosci i zobaczysz,że powstaną 2trójkąty i jeden prostokąt
dlugość dłuższej podstawy to 15cm,a krótszej to 9cm - jak odejmiesz od długiej podstawy
krótszą 15-9 = 6cm - tyle wynoszą te dwa kawałki trójkątów razem,ale że są równej
długośći,to możesz podzielić na 2 i masz bok trójkąta równy 3cm, przeciwprostąkątna jest
5cm,więc z tw pitagorasa wyliczysz dlugość wysokośći
32+h2=52
9+h2=25
h2=25-9
h2=16
h=√16
h=4
dalej P=(a+b)*h/2
P=(15+9)*4/2
P=24*4/2
P=48
reszta analogicznie
9 wrz 18:13
olgaaa: dziekuje bardzo Kasiu
9 wrz 18:36