Funkcja kwadratowa
kr765: Jaka jest największa wartość funkcji kwadratowej f(x)=−x2−4x+3 w przedziale x ∊<−3;1>. odp ma
wyjść 7. Proszę o rozwiązanie bądź podpowiedzi
19 lut 22:06
Dominik: policz f(−3), f(1), oraz xw, jesli xw∊<−3, 1> to policz yw. wybierz najwieksza z wyliczonych
wartosci.
19 lut 22:07
kr765: czy obliczanie f(−3) i f (1) jest konieczne? bo nawet nie znając ich można wyliczyć p i q
wierzchołka paraboli.
20 lut 14:32
Aga1.: | | −b | | 4 | |
p= |
| = |
| =−2, −2∊<−3,1>, więc największą wartość przyjmuje funkcja w wierzchołku |
| | 2a | | −2 | |
y
max=q=f(−2)=
20 lut 15:04