Wyznacz monotoniczny ciąg geometryczny (an)
budyn: a2=−4, a4=−64
a1*q2−1=−4
a1*q4−1=−64
a1*q1=−4
a1*q3=−64
a1=−4q1
−4q1*q3=−64
a1=−4q1
−4*q3=−64 /−4
a1=−4q1
q1=16
a1=−4q1
q1=4
a1=−44
q1=4
a1=−1
q=4
a1=−4q1
q1=−4
a1=−4−4
q1=−4
a1=1
q=−4
Rozwiązaniem są 2 ciągi a1=−1, q=4, lub a1=1, q=4
Dobrze ? ^^
19 lut 21:49
Rafał: tak
19 lut 22:01
budyn: A mam jeszcze pytanko, w tym wyrazie
−4q1*q3=−64
q3 mamy podzielić przez q1, czy odjąć ? Bo przeglądając zadania na tej stronie naszły mnie
wątpliwości...
19 lut 22:05