NASTĘPNY TRAPEZ
olka: KRÓTSZA PRZEKĄTNA DZIELI TRAPEZ PROSTOKĄTNY NA DWA TRÓJKĄTY, Z KTÓRYCH JEDEN JEST RÓWNOBOCZNY.
WYSOKOŚĆ TRAPEZU WYNOSI 6√3. OBLICZ POLE TRAPEZU.
6 sie 15:50
evil_woodworm:

h jest rownocześnie wysokością trójkąta równobocznego, więc:
h=6
√3
i teraz mamy wzór na wysokość trójkąta równobocznego h=a
√3/2
to z tego wzoru:
a
√3/2 = 6
√3 /x2
a
√3=12
√3
a=12
Teraz wystarczy zauważyć, że b=1/2a=6
P=1//2(a+b)h
P=1/2(6+12)6
√3
P=54
√3 [j
2}
6 sie 16:04
olka: DZIEKI ZA JASNE WYJASNIENIA
6 sie 16:37
evil_woodworm: nie ma sprawy

cieszę się, że zrozumiałaś
6 sie 16:54