Log
Andrzej: Czy mógłby mi ktoś wyjasnić czemu 2x+2−2x=3*2x i jak rozwiązać 4x+1=3*2x
19 lut 21:49
krystek: 2x+2=2x*22=42x
19 lut 21:50
krystek: drugie
(22)x+1=3*2x
22x*22−3*2x=0 i teraz dwa sposoby
2x(2x−3)=0 lub 2x=t t2−3t=0
19 lut 21:53
Andrzej: tylko mam problem bo rozwiązanie to log2 34
19 lut 21:56
Janek191:
2x + 2 − 2x = 22 * 2x − 2x = 4 *2x − 2x =3*2x
oraz
4x + 1 = 3*2x
4 * 4x = 3 *2x
4* (22)x = 3*2x
4*22x = 3*2x
22x 3
−−− = −−−
2x 4
2x = 3/4
x = log2 (3/4)
==============
19 lut 21:59
krystek: | | 3 | | 3 | |
2x=0 sprzecznośc lub 4*2x−3=0 ⇒2x= |
| ⇒x=log2 |
| Wcześniej nie dopisałam w |
| | 4 | | 4 | |
nawiasie 2
2 (
19 lut 22:00
Andrzej: Dzięki za pomoc
19 lut 22:03
Andrzej: tylko pytanie jak z 2
x=
34 na x=log
234 
?
19 lut 22:07
krystek: z def logarytmu ! Do jakiej potędi należy podnieśc podstawę aby otrzymać liczbę
logarytmowaną lub
19 lut 22:13
krystek: | | 3 | |
xlog2=log |
| i dalej nie chce mi się pisać |
| | 4 | |
19 lut 22:16
Andrzej: ok, wszystko jasne
19 lut 22:18
Janek191:
Do Krystka
Powinno być :
log2 2x = log2 3/4
x *log2 2 = log2 3/4
x = log2 3/4 bo log2 2 = 1
19 lut 22:34
krystek: Tak Janku , ok,ale zamianami podstaw też dojdzie
19 lut 22:38