Wyznacz wartości parametrów m i n ...
m: Zadanie 1 Wyznacz wartości parametrów m i n, wiedząc, że wektory a i b są równe:
Proszę o pomoc bo nie wychodzi mi nic... niektóre przykłady zrobiłem z tego ale tych nie umiem
proszę o jakieś rozpisanie. Bardzo dziękuje.
a) a= [2m+n, m−3n], b= [m−1, 5−n]
b) a= [3m+5n, 2n−6], b= [m+4, −2n+3]
Zadanie 2 Wyznacz wartości parametrów m i n, wiedząc, że wektory a i b są przeciwne:
a) a= [3m−4, m−8], b= [m+2n, m−2n]
Pozdrawiam.
19 lut 21:44
m: Proszę o pomoc.
19 lut 22:09
m:
19 lut 22:20
Mila:
a) a= [2m+n, m−3n],
b= [m−1, 5−n]
a→=b→⇔
2m+n=m−1
m−3n=5−n⇔
m+n=−1
m−2n=5 odejmuję stronami
3n=−6⇔n=−2; m−2=−1⇔
n=−2 i m=1 spr.a=[2*1−2;1−3*(−2)]=0;7] b=[1−1;5−(−2)]=[0;7]
następne zrób podobnie
2) wektory przeciwne:
a= [3m−4, m−8], b= [m+2n, m−2n]
3m−4=−(m+2n)
m−8=−(m−2n)⇔
3m−4=−m−2n
m−8=−m+2n
4m+2n=4
2m−2n=8⇔dodaję stronami ; 6m=12⇔m=2 i 4*2+2n=4
m=2 i n=−2
sprawdź, czy są współrzędne przeciwne.
19 lut 22:24
m: Bardzo dziękuję zgadza się już wiem
19 lut 22:38