??
:( : w 1989 roku Grzegorz był 7 razy starczy od michała a w 2014 michał bedzie 2 razy młodszy niz
grzegorz . w ktorym roku beda mieli w sumie 100 lat?
19 lut 21:42
:( : ?
19 lut 22:12
e.: mysle, ze tak
y=7x
25+y=2(x+25)
25+7x=2x+50
7x−2x=50−25
5x=25
x=5
y=7*5=35
po tyle maja lat w 1989
nstepnie licze kiedy razem beda mieli 100lat:
5+x+35+x=100
x w tym przypadku pokazuje mi za ile lat beda mieli lacznie 100, wiec
2x=100−40
2x=60
x=30
wiec 1989+30=2019
nie przejmuj sie, ja tez nie wiedzialam, moja lebska siostra ulozyla rownanie.masakra dla mnie
20 lut 05:55