pomóżcie pliss!!!!!!!!
Kebab: 1.wykres funkcji liniowej i jej podstawowe własności np. naszkicuj wykres funkcji f(x)=|2x−4| i
omów jej podstawowe własności.
6 sie 14:39
evil_woodworm: narysuj sobie po kolei funkcje:
y=2x
y=2x−4 →przesunięcie o 4 jednostki w dół
y=|2x−4| →odbicie wględem osi x
6 sie 15:02
evil_woodworm:

tak to powinno wyglądać rysowane po kolei... (można oczywiście robić tabelke,, ale sposób z
przekształcaniem wykresu jest dużo prostszy, a przynajmniej tak mi sie wydaje^^').
Teraz jak masz wykres, musisz określić dziedzinę, zbiór wartości, miejsce zerowe,
monotoniczność, wartości itd...
zobacz na dział funkcja i jej własności w menu po lewej. jakbys mimo wszystko miał jakiś
problem, to chętnie pomogę, tylko powiedz konkretnie czego nie rozumiesz
6 sie 15:21
Kebab: dzięki bardzo na pewno jeszcze zwrócę się o pomoc do Ciebie
6 sie 15:26
evil_woodworm: nie ma sprawy

jak mogę pomóc, to chętnie pomogę
6 sie 15:27
Kebab: a wiesz możesz bo mam jeszcze jeden problem..

a mianowicie z takim zadaniem..
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=2−sin2x i omow jej podstawowe własności
6 sie 15:33
evil_woodworm: a to co Ci napisali tutaj→
18646 to źle jest? (poza tym że ma być 2, a nie 3)?
6 sie 15:49
evil_woodworm: czy nie wiesz nadal jak narysowac?
6 sie 15:51
Kebab: wlasnie nie wiem jak narysowac tego
6 sie 15:53
evil_woodworm: ok, daj mi chwilke, to narysuje

troche potrwa, bo to jednak jet bardziej skomplikowane do
pokazania niz liniowka
6 sie 16:05
Kebab: oka czekam z niecierpliwościa
6 sie 16:08
evil_woodworm:

ok, to zróbmy to wg kamila:
1. narysuj wykres sinx
♦to bedzie na pomaranczowo
2. narysuj wykres sin2x −−− okres bedzie 2 razy mniejszy czyli wykres bedzie bardziej
scisniety
♦to bedzie na zielono
3. narysuj wykres −sin2x −−−− odbij wzgledem osi X
♦to bedzie na czerwono
4. narysuj wykres 3−sin2x −−− podnies o 3 jednostki do gory
Tutaj poprawiam:2−sin2x −−−>2 jednostki do góry
♦to bedzie na czarno
No to masz. Mam nadzieje, że się nigdzie nie rąbnęłam, bo to troche skomplikowany rysunek jak
na możliwości rysowania tutaj

Ostatnią przedłużyłam też na wartości ujemne, ale to chyba
widzisz, ze funkcje są okresowe. Aha, wartości na osi x idą od 0 co kreskę: π/2; π; 3π/2; 2π
itd., a na y co 1. nie probowalam pisać na wykresie, bo jest dośc zamazane już. Jakby byly
watpiwości to pytaj. Z własnościami sobie poradzisz?
6 sie 16:45
Kebab: tak dzieki bardzo xD naprade mi pomogłeś
6 sie 16:49
evil_woodworm: nie ma sprawy
6 sie 16:53