matematykaszkolna.pl
pomóżcie pliss!!!!!!!! Kebab: 1.wykres funkcji liniowej i jej podstawowe własności np. naszkicuj wykres funkcji f(x)=|2x−4| i omów jej podstawowe własności.
6 sie 14:39
evil_woodworm: narysuj sobie po kolei funkcje: y=2x y=2x−4 →przesunięcie o 4 jednostki w dół y=|2x−4| →odbicie wględem osi x
6 sie 15:02
evil_woodworm: rysunektak to powinno wyglądać rysowane po kolei... (można oczywiście robić tabelke,, ale sposób z przekształcaniem wykresu jest dużo prostszy, a przynajmniej tak mi sie wydaje^^'). Teraz jak masz wykres, musisz określić dziedzinę, zbiór wartości, miejsce zerowe, monotoniczność, wartości itd... zobacz na dział funkcja i jej własności w menu po lewej. jakbys mimo wszystko miał jakiś problem, to chętnie pomogę, tylko powiedz konkretnie czego nie rozumieszemotka
6 sie 15:21
Kebab: dzięki bardzo na pewno jeszcze zwrócę się o pomoc do Ciebieemotka
6 sie 15:26
evil_woodworm: nie ma sprawyemotka jak mogę pomóc, to chętnie pomogę emotka
6 sie 15:27
Kebab: a wiesz możesz bo mam jeszcze jeden problem.. a mianowicie z takim zadaniem.. Naszkicuj wykres funkcji f(x)=2−sin2x i omow jej podstawowe własności
6 sie 15:33
evil_woodworm: a to co Ci napisali tutaj→18646 to źle jest? (poza tym że ma być 2, a nie 3)?
6 sie 15:49
evil_woodworm: czy nie wiesz nadal jak narysowac?
6 sie 15:51
Kebab: wlasnie nie wiem jak narysowac tego
6 sie 15:53
evil_woodworm: ok, daj mi chwilke, to narysujeemotka troche potrwa, bo to jednak jet bardziej skomplikowane do pokazania niz liniowka
6 sie 16:05
Kebab: oka czekam z niecierpliwościa emotka
6 sie 16:08
evil_woodworm: rysunekok, to zróbmy to wg kamila: 1. narysuj wykres sinx ♦to bedzie na pomaranczowo 2. narysuj wykres sin2x −−− okres bedzie 2 razy mniejszy czyli wykres bedzie bardziej scisniety ♦to bedzie na zielono 3. narysuj wykres −sin2x −−−− odbij wzgledem osi X ♦to bedzie na czerwono 4. narysuj wykres 3−sin2x −−− podnies o 3 jednostki do gory Tutaj poprawiam:2−sin2x −−−>2 jednostki do góry ♦to bedzie na czarno No to masz. Mam nadzieje, że się nigdzie nie rąbnęłam, bo to troche skomplikowany rysunek jak na możliwości rysowania tutaj Ostatnią przedłużyłam też na wartości ujemne, ale to chyba widzisz, ze funkcje są okresowe. Aha, wartości na osi x idą od 0 co kreskę: π/2; π; 3π/2; 2π itd., a na y co 1. nie probowalam pisać na wykresie, bo jest dośc zamazane już. Jakby byly watpiwości to pytaj. Z własnościami sobie poradzisz?
6 sie 16:45
Kebab: tak dzieki bardzo xD naprade mi pomogłeś emotka
6 sie 16:49
evil_woodworm: nie ma sprawyemotka
6 sie 16:53