matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna funkcji hiperbolicznej
AnkaEkonomia:
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy dobrze to rozwiązałam?
1
cosh
2
x−1
f'(x)=(x−tghx)'=(x)'−(tghx)'=1−
=
cosh
2
x
cosh
2
x
f'(x)=(sinh
2
x)'=[(sinhx)
2
]'=2sinhx*(sinhx)'=2sinhx*coshx
1
1
sinhx
f'(x)=[ln(coshx)]'=
*(coshx)'=
*sinhx=
coshx
coshx
coshx
1
1
−1
f'(x)=[arctg(ctghx)]'=
*(ctghx)'=
*
=
(ctghx)
2
+1
ctgh
2
x+1
sinh
2
x
−1
=
ctgh
2
xsinh
2
+sinh
2
x
19 lut 21:23
huehuehue:
nigdy nie mialem do czynienia z funkcjami hiperbolicznymi ale jezeli wzory na pochodne z wikipedi sa ok to te rozwiazania sa dobre
19 lut 21:31
AnkaEkonomia:
Dziękuję
19 lut 21:33