Oblicz pochodną
Marisa: Oblicz pochodna
| | 3x2−x | |
Czy to będzie |
| |
| | x2+2x+34 | |
19 lut 21:18
Marisa: huehuehue: wez mi pomóż już nie raz to robiłeś
19 lut 21:35
m:
CZYLI TAK
| 3(x2+2x+3)−(3x+3)(2x+2) | |
| |
| (x2+2x+3)2 | |
19 lut 21:38
Marisa: A po uporządkowaniu ?
19 lut 21:40
huehuehue: | −3x2−6x+3 | |
| jeszcze mozesz wylaczyc −3 w liczniku |
| (x2+2x+3)2 | |
19 lut 21:44
m: omg
| 3x2+6x+9−(6x2+6x+6x+6) | |
| |
| (x2+2x+3)2 | |
19 lut 21:44
Marisa: Chyba muszę wytrzezwieć

Dzieki
19 lut 21:47
Marisa: A teraz zbadać monotoniczność, obliczyć ekstrema funkcji, zbadać wypukłość i znalezc punkty
przegięcia funkcji?
19 lut 23:00
krystek: A jak wytrzeźwiejesz weź zeszycik i poczytaj , lub przeszukaj na tej stronie.
19 lut 23:08
Marisa: Pijana nie jestem , tylko już nic do mnie nie dociera teraz

Licze delte i wychodzi mi 72 To chyba coś nie tak jest z tą pochodną.
Ew. jak mi taka delta wychodzi to co wtedy ?
19 lut 23:13
krystek: teraz f↗ gdy f'>0
f↘ gdy f'<0 i policz
19 lut 23:18
19 lut 23:19
Marisa: No a miejsca zerowe ?
19 lut 23:21
krystek: f'=0 ⇔ licznik =0 a mianownik≠0
19 lut 23:27
Marisa: −3x2−6x+3 = 0
I z tego liczymy miejsca zerowe .
No i mi delta wychodzi 72 to coś nie halo z tym.
Proszę rozwiąz mi to i na dziś daję sobie z tym spokój.
Bardzo proszę
19 lut 23:34
krystek: √Δ=6√2 i licz dalej
19 lut 23:55