| 4√2 | ||
| 9 |
| 32 | ||
sinα= √1− | ||
| 81 |
| 81 | 32 | |||
sinα= √ | − | |||
| 81 | 81 |
| 49 | ||
sinα= √ | ||
| 81 |
| 7 | ||
sinα= | ||
| 9 |
| sinα | ||
tgα= | ||
| cosα |
| 7 | 4√2 | |||
tgα= | : | |||
| 9 | 9 |
| 7 | 9 | |||
tgα= | * | |||
| 9 | 4√2 |
| 7 | √2 | |||
tgα= | * | |||
| 4√2 | √2 |
| 7√2 | ||
tgα= | ||
| 8 |
| 8 | √2 | |||
ctgα= | * | |||
| 7√2 | √2 |
| 8√2 | ||
ctgα= | ||
| 14 |
| π | ||
α∊(0; | ) dlatego, wszystkie wartości f. tryg. będą dodatnie. | |
| 2 |
| 4√2 | ||
Wszystko się zgadza Magda. Dla estetyki można jeszcze skrócić ułamek dla f.ctgα= | ||
| 7 |
| 4√2 | ||
cosα = | . | |
| 9 |
| 7 | ||
sinα = √1 − (4√2/9)2 = √1 − 32/81 = √49/81 = | ||
| 9 |
| 7 | ||
lub sinα = − | < 0, nie spełnia warunków zadania. | |
| 9 |
| 9√2 | 7√2 | ||||||||||
tgα = | * | = | ||||||||||
| 9√2 | 8 |
| 1 | 8√2 | 8√2 | 4√2 | |||||||||||
ctgα = | * | = | = | |||||||||||
| 8√2 | 14 | 7 |