c.geometry.
Ala: dane są trzy poczatkowe wyrazy ciagu geometrycznego. dopisz 3 kolejne wyrazy tego ciagu i
wyznacz wzor ogolny
a) 3, −6, 12
b) 27, 18, 12
c)
√3 −
√2, 1,
√3 +
√2
pomożecie
19 lut 20:53
MQ:
1. Wyznacz q dzieląc któryś wyraz przez poprzedni
2. Następne wyrazy wyznaczasz mnożąc ostatni w ciągu przez q
19 lut 20:57
Ala: ok

a takie zad?
wyznacz wzor ogolny c.geometr.
b) a
3 = 9, a
4 = 6
19 lut 21:01
19 lut 21:05
Janek191:
c)
q = ( √3 + √2 ) : 1 = √3 + √2
więc
a4 = a3 *q = ( √3 + √2) *( √3 + √2 ) =
= 3 + 2 √3* √2 + 2 = 5 + 2 √6
a5 = a4 *q = ( 5 + 2 √6 ) *( √3 + √2 ) =
= 5 √3 + 5 √2 + 2 √6*√3 + 2 √6* √2 =
= 5 √3 + 5 √2 + 2 √18 + 2 √12 =
= 5 √3 + 5 √2 + 6 √2 + 4 √3 =
= 9 √3 + 11 √2
itd.
an = a1 * qn − 1 = ( √3 − √2 ) *( √3 + √2)n − 1 =
√3 − √2
= −−−−−−−−* ( √3 + √2)n =
√3 + √2
( √3 − √2)2
= −−−−−−−−−−−−−−−−− * ( √3 + √2)n = ( √3 − √2 )2 * ( √3 + √2) n =
( √3 + √2) *( √3 − √2)
= ( 5 − 2 √6) * ( √3 + √2 )n
===========================
19 lut 21:16
Janek191:
c)
q = ( √3 + √2 ) : 1 = √3 + √2
więc
a4 = a3 *q = ( √3 + √2) *( √3 + √2 ) =
= 3 + 2 √3* √2 + 2 = 5 + 2 √6
a5 = a4 *q = ( 5 + 2 √6 ) *( √3 + √2 ) =
= 5 √3 + 5 √2 + 2 √6*√3 + 2 √6* √2 =
= 5 √3 + 5 √2 + 2 √18 + 2 √12 =
= 5 √3 + 5 √2 + 6 √2 + 4 √3 =
= 9 √3 + 11 √2
itd.
an = a1 * qn − 1 = ( √3 − √2 ) *( √3 + √2)n − 1 =
√3 − √2
= −−−−−−−−* ( √3 + √2)n =
√3 + √2
( √3 − √2)2
= −−−−−−−−−−−−−−−−− * ( √3 + √2)n = ( √3 − √2 )2 * ( √3 + √2) n =
( √3 + √2) *( √3 − √2)
= ( 5 − 2 √6) * ( √3 + √2 )n
===========================
19 lut 21:16
Ala: dziekuje wam
19 lut 21:20
Ala: liczby 4x, −4, x są kolejno: pierwszym, drugim i trzcim wyrazem roznacego c.geomet. czwart
wyraz ciagu jest rowny?
a) −2
b) −1
c) 1
d) 4
jak to policzyc?

pomozecie ejszcze w tym ?
19 lut 21:21
Janek191:
− 4/ ( 4x) = x/( −4)
4 x2 = (−4)*(−4) = 16
x2 = 4
x = − 2 , bo ciąg ma być rosnący.
Wtedy
a1 = 4 x = 4*(−2) = − 8
a2 = − 4
a3 = − 2
q = a2 : a1 = a3 : a2 = 1/2
więc
a4 = a3 *q = − 2*(1/2) = − 1
19 lut 21:33
Ala: a w tym wyzej w podpunkcie c co rozwiazywales to jak ci wyszlo (
√3 −
√2)
2 przez (
√3 −
√2)(
√3 +
√2) * (
√3 +
√2)
n 
skąd ci wyszedl kwadrat roznicy

PS dziękuję za zadnie kolejne
19 lut 21:51
Janek191:
Mnożymy licznik i mianownik przez √3 − √2 aby pozbyć
się niewymierności w mianowniku.
( √3 + √2) *( √3 − √2) = ( √3)2 − ( √2)2 = 3 − 2 = 1
19 lut 22:13
Ala: okej
19 lut 22:49