trapez
olka: następne: krótsza przekątna dzieli trapez prostokątny na dwa trójkąty równoramienne . oblicz
pole tego trapezu, jeżeli jego wysokość ma długość 8√3 cm.
6 sie 13:50
evil_woodworm:

a=h
√2 bo jest to jakby przekątna kwadratu
i chyba wszystko jasne?
6 sie 14:07
marta:

Odcinki BC, CD, BE, DE mają 8
√3cm. Skoro troj DBD rownoramienny to wysokosc z wierzcholka D
dzieli bok AB na polowe. Stad dlugosc AB wynosi 2*8
√3=16
√3.
Pole =1/2*(8
√3+16
√3)*8
√3=288cm
2
6 sie 14:21
olka: DZIĘKUJE ŚLICZNIE ZA POMOC
6 sie 15:57