jak policzyć
Kora: Jak policzyć
(x−2)(2x+y+1)=2
Mam znaleźć pary liczb jednocyfrowych całkowitych (x,y) spełniające równanie
19 lut 20:28
Rafał: wzory skróconego mnożenia
19 lut 20:39
Eta:
2=1*2=2*1= (−1)*(−2)= (−2)*(−1)
i teraz x−2=1 i 2x+y+1=2 ⇒ x=3 i 2*3+y+1=2 ⇒y=−5 czyli para (3, −5)
dalej....dokończ ...........
19 lut 20:40
alfa i omega: Eta nie bardzo rozumiem twoj sposob
ja probowalem zrobic to tak ze wymnozylem wszystko i z rownania liczylem delte, z ktorej
otrzymałem y2+10y+41 z czego wynika ze nie ma rozwiazan. Co jest zlego w moim sposobie?
19 lut 22:50
krystek: Nie możesz liczyć Δ poniewaz masz x i y
Przeczytaj uważnie co Eta napisała P =2 iloczyn liczb całkowitych , a L=(..)(..)
19 lut 22:55
Mila: Skąd masz tę funkcję, tam są dwie zmienne.Ponadto są rozwiązania, Eta Ci podaje .
19 lut 23:00
alfa i omega: Bo wychodzi że
2x2+(y−3)x−2y−4=0
wiec myslalem ze moge tak liczyć jak w zadaniach z parametrem
19 lut 23:03
krystek: i teraz musisłabyś wybrać rozwiazania całkowite
19 lut 23:06
alfa i omega: czyli?
19 lut 23:11
Kora: para (3, −5) jest dobrze ale i tak nie wiem jak rozwiązać dalej x−2=1 ? skąd ta 1?
jak zrobiłam np x−2=2 to mi nie wyszło nie rozumiem tego.
20 lut 11:50
krystek: Masz druga pare , która w iloczynie daje 2 :
(−1 ) i (−2)
i podstawiasz
x−1=−1 i 2x+y+1=−2 lub x−1=−2 i 2x+y+1=−1
20 lut 11:54
Kora: aa dzięki <3 ciekawe zadanie xd
22 lut 10:57