Bardzo prosze : Narysuj wykres funkcji wymiernej
Ewelinka: Narysuj wykres funkcji wymiernej f(x)=3−1/x+1
i podaj jej własności : dziedzinę , zbiór wartości , miejsca zerowe , monotoniczność i
asymptoty
19 lut 20:19
19 lut 20:21
19 lut 20:23
Ewelinka: obliczałam tak :
F(x)= 3x−1/x+1 = 3(x−1)+2/x+1 = tam mi się skróciło x−1 = 3+2/x−1 , czyli 3+2/x−1
/−−> kreska ułamkowa
19 lut 20:25
Ewelinka: tyle , ze cos mi wykres nie wychodzi
19 lut 20:26
krystek: Zapisz poprawnie, nie kombinuj!
19 lut 20:27
Ewelinka: __3x−1___ = 3(x−1)+2___ = __3(x−1)___+2__ =__2__ + 3
x+1 x+1 x−1 x−1 x−1
i rysujemy wykres dla __2__
x
i przesuwamy o wektor [ 1 , 3 ]
19 lut 20:35
zelda: df = R
zw = R − {−1}
f(−1) = 0
19 lut 20:52
Ewelinka: a ktoś mi pomoże z wykresem ?
19 lut 20:55
19 lut 20:56
Ewelinka: sory

zdarza sie !
19 lut 20:57