znowu trapez
olka: dużo mam tych zadań do zrobienia... w trapezie prostokątnym ABCD bok DC=8 cm, AC=CB=10 cm.
oblicz pole trapezu i jego obwód.
6 sie 13:43
Mariusz:

aababcch
a=8
c=10
liczymy h z pitagorasa
po policzeniu h mamy widoczny podział trapezu na dwie figury(czerwona linia)
liczysz ich pole
wysokość trójkąta też z pitagorasa
6 sie 14:19
Mariusz:

aababcch
a=8
c=10
liczymy h z pitagorasa
po policzeniu h mamy widoczny podział trapezu na dwie figury(czerwona linia)
liczysz ich pole
wysokość trójkąta też z pitagorasa
6 sie 14:19