zadania
prosze: W ramach pracy domowej Jacek budował z kartonu madele brył. Jedną z nich był ostrosłup
prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy równej16cm i krawędzi bocznej 17 cm. Ile
cm(kwadratowych ) kartonu użył jacek do wykonania siatki bryły ? Dadaj 10% całkowitej
powierzchni bryły na zakładki. Wynik zaokraglij do 1 cm (kwadratowego )
Bardzo prosze bo sama nie moge
rozwiązać
19 lut 19:43
Beti:

a = 16, b = 17
h
2 + 64 = 289
h
2 = 225
h = 15
P
c = P
p + P
b
P
c = 256 + 2*16*15 = 256 + 480 = 736
ilość kartonu = 736 + 10%*736 = ... dokoncz
19 lut 19:50
prosze: bardzo dziękuje
19 lut 19:52