trapezik
olka: w trapezie prostokątnym krótsza podstawa długości 8 cm stanowi 40% długości podstawy dłuższej .
oblicz pole i obwód trapezu , jeżeli długość krótszej przekątnej jest równa 10 cm.
6 sie 13:39
olka: tak w pamięci licząc wyszło mi że ta dłuższa podstawa ma 20 cm ale nie wiem czy dobrze..
6 sie 13:46
Mariusz:

abxhyhkk
a=8
b=20 bo 8=40%b b=20
y=10
liczymy h z twierdzenia pitagorasa
h=6
k=b−a=12
znowu liczymy x z twierdzenia pitagorasa.
Mamy więć już wszystkie dane
6 sie 13:47
olka: DZIĘKI MARIUSZ
6 sie 15:36