Funkcje i miejsca zerowe
olkaq: Mam do zrobienia takie zadanie w którym trzeba dla podanych funkcji
wyznaczyć miejsca zerowe:
1) f(x)= [3x
2 + 2x] <−−−− CECHA
| | |3x2 − 1| | |
2) f(x)= |
| |
| | √4x −2x − 1 | |
3) F(g)=
√− 4x2 + 4x − 1
19 lut 19:38
19 lut 19:51
19 lut 20:17
olkaq:
19 lut 20:17
qwerty: 2) przyrównaj |3x2−1|=0 czyli wyrażenie w wartości bezwzględnej musi być równe zero
19 lut 20:44
olkaq: A co z resztą 1) i 3)
19 lut 20:49
MQ: W 3) prościzna: − 4x2 + 4x − 1 = 0
19 lut 20:51
krystek: 1) I3x2+2xI=0
2)I3x2−1I=0 iD: 4x2−2x−1>0
3 ) −(2x−1)2=0 i D; −(2x−1)2≥0
19 lut 20:53
MQ: W 1) 0≤ 3x2 + 2x <1
19 lut 20:54
qwerty: 3) tak samo przyrównujesz do zera wyrażenie pod pierwiastkiem
1) też przyrównujesz to w nawiasie do zera i jeszcze drugie równanie to |3x2+2x|<1, bo w tym
równaniu wyszukujemy ułamki, których cecha jest równa zero
19 lut 20:56