pomocy
Mysliciel: Jak wyliczyć dziedzinę logarytmu?
log(x+2)=log x+log2
19 lut 19:24
19 lut 19:32
Ósemka: Przenosisz na jedną stronę,
Potem wykonujesz elementarne dzialania na logarytmach (bo mają te same postawy).
0=logx+log2−log(x+2)
0=log(2x/x+2)
Argument logarytmu musi być większy od zera. Czyli sprawdzasz dla jakich argumentów 2x/x+2>0
Możesz to podzielić przez (2+x) bo to zawsze jest wieksze od zera inaczej nie mogłoby być
log(2+x).
Otrzymujesz 2x>0 Czyli dziedzina to od 0 do + niesk bez −2 (!) (patrz ułamek).
19 lut 19:32
danoel: sory ja tam wyżej żle napisalem
19 lut 19:40
Ósemka: Ja w sumie tez zrbilam mały błąd bo −2 i tak nei byloby w przedziale 0 +niesk, więc bez sensu
to pisać
19 lut 19:43
danoel: coś tu nie pasuje dlaczego x+2 jest zawsze większe od zera?
19 lut 20:21
19 lut 20:25