:)
anononim: Wykaż, że jeżeli x + y + z = 0, to zachodzi rownosc:
| x2+y2+z2 | | 1 | |
| = |
| |
| (x−y)2+(y−z)2+(z−x)2 | | 3 | |
ja to zrobilem tak, ze pomnozylem na krzyz, w prawej stronie zostalo mi 0 i wyszlo mi w
liczniku 3x
2+3y
2+3z
2=0
| | 1 | |
potem zrobilem tak : 3(x2+y2+z2)=0 pomnozylem to przez |
| i odzyskalem √3(x+y+z)=0 |
| | 2 | |
PYTANIE: CZY TO JEST DOBRE ROZWIAZANIE
19 lut 19:13
anononim:
19 lut 19:27
Mila:
(1) x2+y2+z2=(x+y+z)2−(2xy+2xz+2yz)=0−(2xy+2xz+2yz)
Przekształcam:
3(x2+y2+z2)=x2−2xy+y2+y2−2yz+z2+z2−2zx+x2
3x2+3y2+3z2=2x2+2y2+2z2−(2xy+2xz+2yz)
x2+y2+z2=−(2xy+2xz+2yz)
z (1)
0−(2xy+2xz+2yz)=−(2xy+2xz+2yz)⇔ równość prawdziwa
Nie dowodzisz, że x+y+z=o, lecz korzystasz z tego do uzasadnienia prawdziwości wzoru.
Właśnie dają 0 punktów, jeśli dowodzisz prawdziwości założeń.
19 lut 19:32
anononim: dzieki
19 lut 19:35