| x2 − 6x + 5 | 2x2 + 3x +1 | |||
a) | + | = 11 | ||
| |x − 1| | |x + 1| |
)
3) dla x∊(1, +∞)
W pierwszym po obliczeniu Δ i wyciągnięciu minusa przed nawias wyszło mi coś takiego:
| (x − 1)(x − 5) |
| |||||||||||
+ | = 11 | |||||||||||
| −(x − 1) | −(x + 1) |
| 1 | ||
−x + 5 − x − | = 11 ⇒ x = −3,25 − a w odpowiedziach nie ma takiego wyniku... ![]() | |
| 2 |
| (x − 1)(x − 5) |
| |||||||||||
+ | = 11 | |||||||||||
| −(x − 1) | (x + 1) |
| 1 | ||
x − 5 − x − | = 11 ⇒ brak rozwiązań, bo x się redukuje | |
| 2 |
| (x − 1)(x − 5) |
| |||||||||||
+ | = 11 | |||||||||||
| (x − 1) | (x + 1) |
| 1 | ||
x − 5 + x + | = 11 ⇒ x = 7,75 − tej odpowiedzi też nie ma w książce... | |
| 2 |
| 1 | ||
W książce odpowiedzi są takie: x∊{−2 | , 5}. Tak więc jeśli ktoś mógłby zobaczyć, gdzie w | |
| 3 |
Z góry dziękuję za pomoc
| 1 | ||
2x2 + 3x +1 =2(x+1)*(x+ | )=(x+1)(2x+1) | |
| 2 |
| 1 | ||
... całe "zło" wzięło się z rozłożenia 2x2+3x+1 ... to wcale nie jest (x+1)(x+ | ) | |
| 2 |
Taki szczegół, a tyle zmienia
Dzięki wielkie
A tak korzystając z okazji to jeszcze chciałbym się o jedną rzecz zapytać:
| |x2 − 4x| +3 | ||
Mam przykład: | = 1 DR = R − {5} | |
| x2 + |x − 5| |
| 1 | ||
Z pierwszego przedziału wyszło tak, jak powinno, czyli x∊{ | , 2} | |
| 2 |
| 3 | ||
W trzecim wyszło mi, że x= 1 | , więc nie jest rozwiązaniem, bo nie mieści się w przedziale | |
| 5 |
Jednakże w drugim zrobiłem coś takiego:
| 2 | ||
x2 − 4x + 3 = x2 − x + 5 ⇒ x= − | − i tu moje pytanie, bo wydaje mi się, że to nie | |
| 3 |
W odpowiedziach jest coś
| 2 | 1 | |||
takiego: x∊{− | , | , 2}. Z góry dzięki ![]() | ||
| 3 | 2 |
D=R ( mianownik zawsze dodatni)
|x2−4x|=x2−4x⇔x(x−4)≥0⇔x≤0 lub x≥4
|x−5|=x−5 ⇔x≥5
Masz przedziały:
(−∞;0>
0;4);<4;5); <5;∞)
To jeszcze zapytam, dlaczego jest tak, że z postaci
x(x−4)≥0 wzięło się, że x≤0
Z góry dzięki i obiecuję, że to ostatnie pytanie
To już chyba wszystko jasne?
Do komentarza Qwerty dodam wykres:
y=x2−4x