geometria analityczna
pic: Dany jest okrąg o równaniu x
2+4x+y
2−6y=0. Punkt A=(−4, 6) jest wierzchołkiem trójkąta
równobocznego ABC wpisanego w ten okrąg. Wyznacz współrzędne wierzchołków B i C.
S=(−2, 3)
r=
√13
Wyznaczyłem sobie prostą przechodzącą przez punkty A i S:
Odcinek |AD| jest wysokością tego trójkąta i D leży na prostej l. Jak znaleźć współrzędne tego
punktu?
Dalej już sobie poradzę. Proszę o pomoc!
Pozdr!
Mila:

x
2+4x+y
2−6y=0. Punkt A=(−4, 6)
S=(−2;3)
r=
√13
Srodek AS
S jest środkiem DP
| | −3+xD | |
−2= |
| ⇔−4=−3+xD⇔xD=−1 |
| | 2 | |
D=(−1;1,5)
piszesz, że dalej poradzisz sobie.