Wyznacz wzór funkcji y=f(x) opisującej pole trójkąta
Paweł: Witam.
Mam problem z takim zadaniem:
W okrąg o promieniu 6 wpisano trójkąt prostokątny. Wyznacz wzór funkcji y=f(x) opisującej pole
tego trójkąta w zależności od długości jednej z przyprostokątnych długości x. Podaj dziedzinę
tej funkcji.
Bardzo proszę o pomoc w tym zadanku, bo nie mam zielonego jak się do niego zabrać.
6 sie 11:27
AS: Wykorzystaj fakt,że trójkąt prostokątny wpisany w okrąg opiera się
przeciwprostokątną na średnicy tego okręgu.
Przyjmując jedną przyprostokątną jako zmienną x łatwo znajdziesz
tw. Pitagorasa drugą przyprostokątną b, a następnie pole y = 1/2*x*b
6 sie 11:33
IdaSz: Jak słusznie zauważył AS przeciwprostokątna w trójkącie wpisanym w okrąg jest jednocześnie
średnicą tego okręgu. W tym przypadku średnica wynosi 12.
Niech x będzie jedną z przyprostokątnych tego trójkąta, wówczas drugą przyprostokątną,
powiedzmy b wyznaczymy z tw. Pitagorasa. Mamy bowiem
b
2+x
2=12
2
b
2=144−x
2, wiemy, że długości boków są wartościami większymi od zera, dlatego
b=
√144−x2
Wzór na pole tego trójkąta można zatem wyrazić za pomocą tylko jednej zmiennej x
| | 1 | |
f(x)= |
| *x*√144−x2 i jest to poszukiwana funkcja. |
| | 2 | |
Teraz sprawdźmy dziedzinę tej funkcji.
D: 144−x
2≥0
(12−x)(12+x)≥0
x ∊ <−12;12>, jednak x>0 ( to długość boku ! ) Dlatego nasza dziedzina to zbiór x należących do
przedziału x∊(0;12>
| | 1 | |
Odp. f(x)= |
| *x*√144−x2 oraz dziedzina funkcji, to x ∊ (0;12> |
| | 2 | |
6 sie 21:27
Paweł: Wielkie dzieki za pomoc! Sam bym na to nie wpadł

Pozdrawiam.
7 sie 02:00
Paweł: Wielkie dzieki za pomoc! Sam bym na to nie wpadł

Pozdrawiam.
7 sie 02:00
Paweł: Wielkie dzieki za pomoc! Sam bym na to nie wpadł

Pozdrawiam.
7 sie 02:00