.
asdf:

granica
| | x | |
limx−>+∞ arctg( |
| ) = [ arctg(∞) ] |
| | 2 | |
| | π | |
W odpowiedziach jest |
| i to ma sens (bo moja odpowiedź, wykracza poza ZWF), ale jak to |
| | 2 | |
poprawnie obliczyć?
19 lut 19:02
Mila:
| | π | | π | |
zbiór wartości (arctgx)∊(− |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
Jeśli argument→∞to wartość do |
| |
| | 2 | |
| | π | |
Jeśli argument→−∞to wartość do − |
| |
| | 2 | |
19 lut 19:08
asdf: 
dzieki
19 lut 19:30
asdf: y = ln (x−4)
D: x e(4;inf)
pionowa:
lim
x−>4+ ln(x−4) = −
∞, czyli x = 4 (pionowa, prawostronna)
teraz ukośna: patrze tylko na lim
x−>∞, dla −
∞ nie istnieje.
| | f(x) | | ln(x−4) | | 1 | |
limx−>∞ |
| = limx−>∞ |
| = (H) lim?{x−>∞} |
| = ∞ |
| | x | | x | | x−4 | |
jeżeli wsp, kierunkowy =
∞ to ta asymptota nie istnieje? i sprawdzanie w ktorym punkcie
przecina się z osią OY jest już nie potrzebne?
19 lut 19:40
huehuehue: nie. gdyby Ci wyszedl a=0 to musialbys sprawdzac czy nie ma poziomej
19 lut 19:47
asdf: | | 1 | |
źle to policzylem.. |
| → 0, czyli a = 0, wiec jak liczac dalej b wychodzi ∞. Więc |
| | x−4 | |
dlatego nie ma ten asymtoty? A może jest, y = 0?
19 lut 19:53
huehuehue: faktycznie powinno wyjsc 0 nie zauwazylem
y=0 to by ograniczala os wiec tej asymptoty nie ma
19 lut 19:55
asdf: dzieki
19 lut 20:01