ostrosłup
Turek: Każda ściana ostrsołupa prawidłowego czworokątnego ma pole 8. Oblicz objętosc tego ostrosłupa.
6 sie 10:14
Turek: robiłem tak:
a
2=8
a=2
√2
h=4
√2
Teraz wyliczyłem wysokosc krawędzi bocznej
podstawiając wyszło mi : hk=
√34
d=a
√2
Teraz chciałem wyliczyc wysokosc ostrosłupa:
Niestety są to złe obliczenia.Wynik jest inny.
6 sie 10:29
Bogdan:
Co to jest wysokość krawędzi bocznej?
6 sie 11:03
IdaSz: Witam,
Może dlatego, że wychodzisz z założenia, że podstawa tego ostrosłupa jest ścianą ( co jest
błędem)
Wiemy, że każda ściana ( cztery trójkąty równoboczne ) ma pole równe 8.
A więc
Podstawą jest kwadrat.
Zatem pole podstawy, to:
Pozostaje obliczyc wysokość ostrosłupa H i
podstawić do wzoru na objętość.
Powodzenia, w razie problemów z rozwiązaniem pisz
6 sie 11:10
Bogdan:

a = 2
√2
h = 3
√2
H = ? dokończ
6 sie 11:14
Bogdan:
poprawka: h = 4√2
6 sie 11:18
IdaSz: Ups.... chciałam przedobrzyć.... oczywiście ściany ostrosłupa prawidłowego czworokątnego są
trójkątami równoramiennymi

Troszkę trzeba pozmieniać obliczenia.
6 sie 11:22
Bogdan:
Turek, podaj obliczoną przez siebie wartość H
6 sie 11:26
Turek: jak sie nie myle to H wyszło mi √30 ale wnioskując po poscie IdaSz to te moje obliczenia są
błedne
6 sie 11:28
IdaSz: 
Bogdan ma rację.... podstawa ostrosłupa jest oczywiście ścianą.... zapędzam się, by
utrudniać sobie życie
6 sie 11:30
Turek: prawidłowa odp to 8√14
6 sie 11:33
Bogdan:
Uzasadnij tę liczbę, co ona oznacza?, pokaż obliczenia, jak obliczyłeś √14 ?
6 sie 11:41
Turek: Taka jest odp w książce V=8√14
6 sie 11:44
imię lub nick.: podstawą ostrosłupa jest ściana? ? ?
6 sie 11:44
Bogdan:
Zgodnie z podaną przez Ciebie treścią zadania, ten ostrosłup ma 5 ścian o polu 8:
jedna ściana jest kwadratem, cztery ściany ściany są trójkątami równoramiennymi.
Przyjmując oznaczenia takie, jak na rysunku, otrzymujemy:
h = 4
√2,
H =
√h2 − (a/2)2 =
√32 − 2 =
√30
| | 1 | | 8 | |
V = |
| * 8 * √30 = |
| √30 |
| | 3 | | 3 | |
Albo odpowiedź w książce jest niepoprawna, albo źle podałeś treść zadania.
6 sie 11:51
Turek: X razy sprawdzałem tresc i odp. Dzięki Bogdan, bynajmniej wiem że dobrze kombinowałem.
6 sie 11:59