Ile jest równa odległość środków tych okręgów ?
Marta: W prostokącie o obwodzie 60 cm umieszczono dwa okręgi. Ile jest równa odległość środków tych
okręgów ?
19 lut 18:47
Janek191:

2a + 2 b = 60
2*4r + 2*2 r = 60
8 r + 4 r = 60
12 r = 60
r = 60 : 12 = 5
d = 2r = 2*5 = 10
Odp. d = 10 cm.
===============
a = 4*5 cm = 20 cm
b = 2*5 cm = 10 cm
a − długość prostokąta
b − szerokość prostokąta
28 lis 23:29
Janek191:
Uwaga : Oczywiście okręgi są styczne ze sobą i styczne do boków prostokąta
28 lis 23:31
pigor: ..., a nie było w treści zadania ..."o różnych promieniach" ; jeśli nie
to trzeba taka możliwość rozpatrzyć, chyba że to zadanie związane z jakimś
przerabianym odpowiednio tematem w szkoły podstawowej . ...
28 lis 23:43