trapez
olka: Dajcie jakieś wskazówki...POLE TRAPEZU PROSTOKĄTNEGO ABCD JEST RÓWNE 66cm kwadratowych. oblicz
długość wysokości i ramienia, jeżeli podstawy mają długość 15 cm i 7 cm.
6 sie 08:53
IdaSz:

Cześć Olu,
| | a+b | |
P= |
| *h, gdzie a=7,b=15 są to podstawy trapezu prostokatnego, h − jednen z boków trapezu |
| | 2 | |
i jednocześnie wysokość trapezu, c− pozostały bok.
Obliczamy h ze wzoru na pole :
11*h=66
h=6
Pozostały bok c wyznaczymy z tw. Pitagorasa. (na rys. widać trójkąt prost., gdzie
przyprostokątne to boki długości 6 i 8 oraz przeciwprostokątna, to c
c
2= 6
2+8
2 = 100
c=10
Odp. Długość wysokości, to h=6cm i długość ramienia c=10cm
6 sie 10:04
olka: dzieki wielkie IdaSz
6 sie 12:27