Naszkicuj wykres funkcji.
wajdzik: Naszkicuj wykres funkcji:
A więc tutaj rozpisuję:
| | −2x | | −2(x−1)−2 | | −2 | | 2 | |
1. x≥o, y= |
| = |
| = |
| = −2− |
| |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
D=R\{1}
W=[1; −2]
| | 2x | | −2(x+1)+2 | | −2(x+1) | | 2 | |
2. x<0, y= |
| = |
| = |
| = −2+ |
| |
| | x−1 | | x+1 | | (x+1) | | x+1 | |
D=R\{=1}
W=[−1,−2]
Rysuję teraz wykres, zaznaczam punkty.
Dobrze to wszystko jest wykonane? Jeśli tak to proszę o pokierowanie w dalszym kierunku.
Bardzo mnie nurtuje czy normalnie na wykresie mogę zaznaczać asymptoty(bo dla 1. i 2. różni
się)
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
19 lut 18:29
krystek: Kreślisz je w podanych przedziałach .Przekształcenia poprawne ( utrudniłas sobie w drugim
przypadku gdy wyłaczyłaś −2 a wystarczyło 2)
19 lut 18:34
maturzysta: dziedzine na początku policz.
pierwszy przypadek ok, w drugim widzę błąd. na początku w mianowniku powinno byc −x−1
19 lut 18:39
krystek: Fakt , nie zauważyłam w mianowniku I..I
19 lut 18:42
wajdzik: Jestem mężczyzną.
| | 2 | |
2. Zamiast −2, wystawiam 2 przed nawias po czym na końcu zostaje mi = 2+ |
| |
| | x+1 | |
W=[−1,2] Teraz jest tak jak ma być tak?
19 lut 18:43
wajdzik: Tak, wiem na początku jest −x−1 ale to ominąłem bo wyciągnąłem −1 przed nawias a więc
−1(x+1).
19 lut 18:44
wajdzik: Już sam się pogubiłem, nie mogę tam podstawić 2 tylko musi być −2.
19 lut 18:44
krystek: zał I IxI−1≠0⇒ x≠1 i x≠−1
I teraz przedziały
1) dla x<0 i x≠−1 mamy....
2)x≥0 i x≠1 mamy......
19 lut 18:50
wajdzik: A to co sam zrobiłem jest w końcu źle czy dobrze w ostatecznym rozrachunku?
19 lut 18:52
krystek: Tak dobrze
19 lut 18:53