Dowód na podobieństwo 2 trójkątów
pomocyyy:

Dany jest trójkąt prostokątny ABC. Punkt D jest środkiem odcinka AC. Wykaż, że trójkąty ABC i
ADE są podobne. Oblicz długość odcinka DE, jeśli |BC|=5 i |CD|=6.
(Sry, pierwszy raz rysuję)
19 lut 18:28
Dominik: oznaczmy CBE jako α.
CDE = 360o − 90o − 90o − α = 180o − α.
DEA = 90o
EDA = α
DAE = 180o − 90o − α = 90o − α
ΔADE ~ ΔABC, bo ma takie same katy
19 lut 18:40
pomocyyy: czemu akurat ten kąt?
19 lut 18:44
pomocyyy: kąt CBA = kąt ADE ?
19 lut 18:47
Dominik: bo akurat ten chcialem oznaczyc. mozna wychodzic od innego. tak, ADE = CBA
19 lut 18:48
pomocyyy: to jest na zasadzie podobieństwa KKK? jeżeli tak, to chyba jestem w domu
19 lut 18:51
Dominik: tak.
19 lut 18:51