matematykaszkolna.pl
Podaj dziedzinę i miejsce zerowe funkcji. Kubasss: Witam, mam problem z zadaniem ogólnie wydaje mi się proste, ale nie wiem jak się do tego
 x−2 
zabrać. Przykład mam taki: f(x)=

x2−4 
Wiem, że mam podać dziedzinę oraz wyznaczyć miejsce zerowe. W odpowiedziach wychodzi dziedzina D=R/{−2,2}. Wiem, że trzeba coś robić z modułami ale nie do końca to rozgryzam.
19 lut 18:28
maturzysta: Tutaj nie ma modułów. chyba że są, ale nie przepisałeś x2−4 ≠ 0 x2 ≠ 4 Jaka liczba podniesiona do kwadratu daje 4 ?
19 lut 18:31
Kubasss: No to tu wychodzi 2, a skąd w odpowiedziach jeszcze −2?
19 lut 18:34
krystek: X2−4=(x+2)(x−2)
19 lut 18:36
Kubasss: Ok dzięki wielkie, teraz kapuje i myślę, że dam radę zrobić resztę przykładów.
19 lut 18:39
pomocyyy: Dziedzinę wyznaczasz z mianownika funkcji, a miejsce/miejsca zerowe z licznika. D: x2−4≠0 x2≠4 x≠−2 ⋀ x≠2 D: x ∊ /{−2,2} Miejsce zerowe: x−2=0 x=2 x∉D A tak na przyszłość: L − licznik; M − mianownik Wyznaczanie dziedziny − regułki: M≠0 jeżeli M to M>0 jeżeli L (gdy M=1) to L≥0 jeżeli L (gdy istnieje M) to L≥0 jeżeli funkcja składa się z kilku ułamków (musisz te ułamki dodać lub odjąć od siebie) to ich mianowniki stanowią dziedzinę
19 lut 18:42
pomocyyy: Dziedzinę wyznaczasz z mianownika funkcji, a miejsce/miejsca zerowe z licznika. D: x2−4≠0 x2≠4 x≠−2 ⋀ x≠2 D: x ∊ /{−2,2} Miejsce zerowe: x−2=0 x=2 x∉D A tak na przyszłość: L − licznik; M − mianownik Wyznaczanie dziedziny − regułki: M≠0 jeżeli M to M>0 jeżeli L (gdy M=1) to L≥0 jeżeli L (gdy istnieje M) to L≥0 jeżeli funkcja składa się z kilku ułamków (musisz te ułamki dodać lub odjąć od siebie) to ich mianowniki stanowią dziedzinę Pozdrawiam emotka
19 lut 18:42