maturzysta:
a książce autorstwa A.Kiełbasy (Matura z Matematyki) jest podany ciekawy sposób.
Aczkolwiek może ten przykład da się zrobic jakoś inaczej − nie wiem, nie mam pomysłu

więc:
liczba k nalezy do zbioru wartosci funkcji f ⇔ istnieje taka liczba x ze f(x)=k
| | x2+x | |
Trzeba wiec znalezc te wartosci k dla ktorych rownanie |
| =k ma co najmniej jedno |
| | x−1 | |
rozwiązanie.
Równanie można sprowadzić do postaci x
2−(k−1)x+k=0
Zeby to równanie miało przynajmniej jedno rozw to Δ≥0
Δ=(k
2−6k+1)≥0
k∊(−
∞; 3−2
√2> u <3+2
√2;
∞)