ciąg geometryczny
Mc: wyznacz brakujące wyrazy ciągu artmetycznego podaj jego wzór
−,6, −.− − ,48,−
19 lut 18:15
Mc: sorka to nie miał być ciąg artmetyczny tylko geometryczny
19 lut 18:42
Ósemka: Drugi wyraz a2=6, szósty a6=48
Wzór na ciąg geometryczny an=a1*q
(n−1)
Więc: dla a2=a1*q
1 czyli 6=a1*q
dla a6=a1*q
6−1 czyli 48=a1*q5
Dwa równania i dwie niewiadome, łatwe?

6=a1*q a1=6/q
48=a1*q5 więc 48=6/q*q
5 48=6*q
4
q
4=8
q=2 (podstawiasz i gotowe

więc ciąg to 3,6,12,24,48,64....
19 lut 19:57
uczeń:
a z głową to jest tak:
| | 48 | |
a2 = 6, a6 = 48, q6−2 = |
| |
| | 6 | |
19 lut 20:17
Krzysiek: A 24=16 a nie 8
19 lut 21:03