RÓWNOLEGŁOBOK
olka: W RÓWNOLEGŁOBOKU ABCD, AB=DC=12CM, AD=BC=6CM. WYSOKOŚĆ OPUSZCZONA NA BOK AD TWORZY Z BOKIEM DC
KĄT 30 STOPNI. OBLICZ POLE RÓWNOLEGŁOBOKU
6 sie 08:43
IdaSz:

Witam ponownie,
Wzór na pole równoległoboku wynosi
P=a*h , gdzie a = 6 cm − podstawa równoległoboku, h − wysokość
Jak widać, by obliczyć pole wystarczy tylko znaleźć h:
h=6
√3
Zatem
P=6*6
√3 = 36
√3
Odp. Pole równoległoboku wynosi 36
√3cm
2.
6 sie 10:42
Bogdan:

Dzień dobry.
Można również obliczyć pole powierzchni tego równoległoboku bez wyznaczania długości h
pisząc od razu:
| | √3 | |
P = 12*6*sin60o = 72* |
| = 36√3 |
| | 2 | |
Korzystamy tu ze wzoru: P = a*b*sinα,
gdzie: a, b to długości boków, α to miara kąta wewnętrznego zawartego między bokami.
6 sie 11:02
olka: dziekuje wam
6 sie 13:21