Czy sin α może się równać
name: Witam,
jak to rozwiązać

Czy sin α może się równać :
| | 1 | |
a) |
| dla pewnego kąta β |
| | sinβ | |
b)tg β + ctgβ dla pewnego kąta β
Byłbym wdzięczny jakby ktoś mi wytłumaczył

Jeśli ktoś byłby w stanie niech poda wzory dotyczące sin,cos,tg,ctg, chodzi o zależności
19 lut 18:07
maturzysta:
też jestem ciekawy jak na to odpowiedzieć

ja bym to zrobił tak:
sinα=cosβ
| | 1 | |
cosβ= |
| ⇒ sinβcosβ=1 |
| | sinβ | |
a nie ma takich kątów dla których jednoczesnie i sinus i cosinus rownaja sie 1 lub −1
wiec odpowiedź brzmi nie

−−−−
ale niech ktoś to sprawdzi, bo może głupoty piszę
19 lut 19:25
name: potwierdzi ktoś?
19 lut 20:11
qwerty: czyli sinα=1sinβ , β≠0 więc sinαsinβ=1 więc α i β musiałyby być równe 1, ale wiemy że mają
być różne więc nie, albo to musiałyby być ułamki, ale wiemy że sinus przyjmuje największą
wartość 1 więc, więc nie mogłyby się skrócić więc, a) nie na rozwiązań
19 lut 20:30
name: dzięki, a możesz odnieść się do rozwiązania z góry?
Jest też ok?
19 lut 20:42
name: a odnosnie podpunktu b? ma ktos pomysl
19 lut 20:44
qwerty: nie wiem czemu maturzysta podstawiał cosinus, nie jestem pewna jak to rozumieć
19 lut 20:47
MQ: | | 1 | |
W b) tak samo, bo tgβ+ctgβ= |
| |
| | sinβ*cosβ | |
| | 1 | |
Ponieważ sinβ*cosβ≤1, więc sinα= |
| ⇔ sinβ*cosβ=1 |
| | sinβ*cosβ | |
19 lut 20:49
maturzysta: jeżeli chodzi o sinα=cosβ to trochę przesadziłem (nie było nic mówione że kąty maja wspólne
ramię końcowe)

ale nie wiem dlaczego u MQ
sinβ*cosβ≤1 ?
19 lut 21:14
maturzysta: i jeszcze jedno pytanie do qwerty:
skąd wiesz że α i β mają byc różne?
19 lut 22:08
MQ: @21:14
Odpowiadam:
bo sinβ zawsze ≤1
oraz cosβ zawsze ≤1
więc
sinβ*cosβ≤1
19 lut 22:15
maturzysta: sinβcosβ ≤ 0,5
19 lut 22:19
qwerty: w treści jest napisane "czy sinα...", "dla pewnego kąta β" więc wydaje mi się, że jest to w
ten sposób od razu powiedziane, że są różne, gdyby były równe to byłoby to chyba zbyt "zwykłe"
równanie, tak mi się wydaje

sinβcosβ≤1 bo sinus przyjmuje maksymalnie wartość 1, tak samo cosinus
19 lut 22:20
AC:
MQ
sinβ * cosβ nigdy nie będzie równy 1, bo
| | 1 | | 1 | |
sinβ * cosβ = |
| sin2β ≤ |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 lut 22:24
AC:
a co do pierwszego to:
19 lut 22:27
maturzysta: 
zwykłemu maturzyście nikt nie uwierzy
19 lut 22:28
maturzysta: dzięki AC
19 lut 22:28
19 lut 22:29
19 lut 22:29
maturzysta:
19 lut 22:29
AC:
To jest to samo
19 lut 22:33
maturzysta: wiem, w tym samym momencie pisaliśmy

dzięki
19 lut 22:35