matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbiór wartości funkcji
Siti:
x
2
−x
Wyznacz zbiór wartości funkcji y=
x−1
19 lut 17:56
maturzysta:
D=R/{1} teraz wyłacz x w liczniku
19 lut 17:58
Dominik:
x
2
− x
x(x − 1)
f(x) =
=
= x
x − 1
x − 1
D
f
= R\{1} y∊R\{1}
19 lut 17:59
Siti:
Pomyliłam znaki. Jeżeli tam jest minus, to nie ma problemu, zeby to rozwiązać. Powinno byc tak:
x
2
+x
y=
x−1
19 lut 18:14