ROWNOLEGŁOBOK (ZNOWU)
olka: KRÓTSZA PRZEKĄTNA DŁUGOŚCI 6√2CM DZIELI RÓWNOLEGŁOBOK O KĄCIE OSTRYM 45 STOPNI NA DWA TRÓJKĄTY
PROSTOKĄTNE. OBLICZ OBWÓD RÓWNOLEGŁOBOKU.
5 sie 22:24
Eta:
Witam

Rysuję.....
5 sie 22:38
Eta:

ΔABD jest prostokątny i równoramienny bo: kąt ABC = 180
o − 45
o = 135
o
więc kąt ABD = 135
o − 90
o = 45
o
zatem b= 6
√2
bok "a" jest przekatną kwadratu o boku 6
√2
zatem a= b
√2 −− długość przekątnej kwadratu
to: a = 6
√2*
√2 = 6*2= 12
policz teraz obwód, wiedzac ,że: a= 12 , b= 6
√2
5 sie 22:53
olka: DZIEKUJE ETO. ROZUMOWAŁAM PODOBNIE TYLKO BOK A OBLICZYŁAM Z TWIERDZENIA PITAGORASA. CHYBA TO
NIE BYŁO ZLE...
6 sie 08:35
Eta:
Też ok.
6 sie 17:42