jak to zrobić?
Alicja: półkole o średnicy 2√2 cm obracamy dookoła tej średnicy. Wykaż, że pole powierzchni
otrzymanej bryły wyraża się liczbą niewymierną
19 lut 17:45
Mila:

r=
√2
P
kuli=4πr
2=4π*(
√2)
2=8π
π − liczba niewymierna, 8 − liczba wymierna≠0
iloczyn 8π− liczba niewymierna.
19 lut 18:34
Alicja: w zadaniu jest 2
√2 więc będzie

P{kuli} = 4πr
2*(2
√2)
2 =4πr
2*16 ? −dobrze myślę?
19 lut 18:52
Mila: W zadaniu masz podaną średnicę półkola.
d=2r
19 lut 19:37
Alicja:
ZGADZA SIĘ THANKS
19 lut 19:49