ciąg geo
Seba_xD: Mam dwa zadanka do rozkminienia:
1.ciąg geometryczny (an) określony jest wzorem ogólnym an=2n/3. Ile wynosi Iloraz tego ciągu
?
2.Okrąg wpisany w trójkąt równoboczny ma promień równy 6. Ile wynosi wysokość tego trójkąta ?
19 lut 17:44
Dominik:
2. srodek okregu wpisanego w trojkat lezy w punkcie przeciecia dwusiecznych. w szczegolnym
przypadku trojkata jakim jest trojkat rownoboczny, wysokosci leza na dwusiecznych katow tego
trojkata. tak samo jest rowniez ze srodkowymi.
z tw o srodkowych trojkata wiemy, ze przecinaja sie w stosunku 2 : 1.
podstaw r i masz h
19 lut 17:48
Seba_xD: 13h=r / *3
h=6*3=18 dobrze ?
19 lut 17:50
Dominik: nie mow, ze mam sprawdzac czy obliczyles prawidlowo takie proste rownanie liniowe... tak,
dobrze.
19 lut 17:51
Seba_xD: Naprowadzi mnie ktoś jeszcze w 1 ?
19 lut 17:59
19 lut 18:00
Seba_xD: Ale jak mam to podzielić ?
19 lut 18:03
Dominik: podstaw i licz?
19 lut 18:04
jaryn93: Podstaw pod n np. "1"
19 lut 18:12
Seba_xD: Nie mogę zrobić. sory.
19 lut 18:33
Seba_xD: To pomoże ktoś z tym ciągiem ? Bo mi nie wychodzi xd
19 lut 18:39
Dominik: zapisz jak liczysz
19 lut 18:41