matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rowiaz funkcję
onaona:
Dla jakich wrtości parametru K dziedziną funkcji f jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych. f(x) = x−3przez/x
2
−kx+1
19 lut 17:37
Dominik:
x − 3
f(x) =
x
2
− kx + 1
w mianowniku nie moze byc zero, czyli rownanie x
2
− kx + 1 = 0 nie moze miec rozwiazan. kiedy zachodzi taka sytuacja? odpowiedz jest prosta − dla ujemnej delty. Δ < 0 ⇔ k
2
− 4 < 0 ⇔ (k − 2)(k + 2) < 0 ⇔ k∊(−2, 2)
19 lut 17:39